Co dělá jednatel a jaké jsou jeho povinnosti?

Podnikáte a založili jste si vlastní firmu? Pak byste rozhodně měli vědět, kdo je to tzv. jednatel. Jaké jsou povinnosti jednatele, jak zní přesná definice jeho funkce a za co vše odpovídá? 

Kdo je jednatel, co dělá a jaká je jeho funkce? 

Jednatel představuje jednu z nejvýše postavených osob z celé společnosti a každá firma s ručením omezeným musí mít svého vlastního jednatele. Ten je odpovědný za hospodaření společnosti a je jejím zástupcem na veřejnosti.

Často se kvůli rozsahu svých pravomocí jednatel zaměňuje s majitelem. V případě menších firem se tyto dvě funkce mohou překrývat. Naopak ve větších společnostech bývají majitelem a jednatelem dvě různé osoby. Není ani výjimkou, že v nadnárodních korporátech funkci jednatele vykonává hned několik osob.

Hlavní funkce, které musí jednatel vykonávat:

  • reprezentuje a zastupuje firmu,
  • má na starost aktivity společnosti a její chod, 
  • jedná jménem firmy,
  • uzavírá smlouvy s klienty a partnery,
  • je zodpovědný za správné hospodaření firmy,
  • je zodpovědný za ekonomické aktivity společnosti, včetně rozpočtů.

Dále by člověk, který vykonává funkci jednatele, měl mít několik důležitých vlastností. Měl by být zodpovědný, reprezentativní a vždy by mu mělo jít o dobro firmy. 

Změna jednatele ve firmě: Jak to funguje?

Řešíte změnu jednatele ve firmě, protože ten současný nesplňuje všechny potřebné podmínky? Koupili jste novou společnost a chcete být majitelem i jednatelem současně? Proces se změnou jednatele je dost složitý i časově náročný, a tak se nás nebojte kontaktovat. Se vším vám rádi pomůžeme!